Fem anbefalte økonomibøker

personlig-okonomi

Økonomi og privatøkonomi er kanskje noe som burde ha vært et eget fag i grunnskolen, da man ser at svært mange ungdommer har mye utdanning – samtidig som de kanskje har null peiling på økonomi. De fleste blir nødt til å lære seg om økonomi fra foreldrene sine, og det er ikke alltid at det er en like god idé. Er du selv nysgjerrig på hvordan en god økonomi ser ut og hva som er lurt for din egne privatøkonomi, så kan det være lurt å finne frem lesehesten i deg og bla deg gjennom en av disse fem anbefalte økonomibøkene.

Personlig økonomi av Hveem/Mjølhus

For deg som lurer på ting som personlig budsjett, gjeld, prioritering av gjeld, skatt, pensjon, arv og alt det andre som ligger inn under en personlig økonomi, så er denne boken midt i blinken for deg. Den er skrevet på en måte som gjør at man enkelt forstår hva det dreier seg om, selv om man ikke har store forutsetninger om personlig økonomi fra før av. Forfatterne har ulik erfaring innen forskjellige bransjer med økonomi, men boken er tilpasset den gjennomsnittlige nordmann. Mer om boken her.

Alle de mest normale temaene i en norsk husholdning blir tatt opp her, slik at dette er mer eller mindre en komplett bok for deg som vil lære deg alt om forbruksøkonomi. Totalt består boken av drøye 800 sider, så det er garantert nok lærestoff og eksempler her til at du skulle bli en mer økonomisk person. Les den sammen med samboeren din, og vær sikker på at økonomien blir bedre fremover!

Dine penger av Tom Staavi

Dette er en av de mest populære bøkene om økonomi, som ble lansert på midten av 2000-tallet. Forfatteren Tom Staavi har lang erfaring innen økonomi, og i denne boken deles det både relevant informasjon og nyttige tips – som «slik får du billigere boliglån» og den slags. Det kan helt klart være en nyttig bok for den som allerede er inne i boligmarkedet og for så vidt har en grei økonomi, men som vil ha gode tips til videre investeringer eller rett og slett for å bedre privatøkonomien til det helt optimale. Også verdt å nevne er at denne boken er en av de mest solgte om økonomi på norsk, så noe riktig må det definitivt stå i den.

Blant temaer som tas opp i denne boken kan vi nevne boligkjøp/boliglån, fradrag på skatt og inntekter, forsikringer som du trenger i hjemmet, de beste spareavtalene og lignende. Enkel og grei lesning med en rekke gode tips, med andre ord.

Hvordan fikk pengene vinger av M.H. Ringdal

Denne boken skiller seg ut noe fra de to overnevnte ved at den fokuserer mer på de som sliter med overforbruk og alltid lite penger på konto (noe som naturligvis også kan være tilfellet med de andre bøkene, men her er det rett på sak). Hvis du sliter veldig med økonomien og ikke skjønner helt hvor pengene blir av, så er denne boken riktig for deg. Den kan sammenlignes med en medhjelper som tar deg gjennom ulike faser fra elendig økonomi til ryddig og håndterbar økonomi. Den gir deg på veien massevis av gode råd og tips til hvordan man bør bruke pengene sine.

Samtidig tar boken for seg nyttige ting som å lage budsjett, hvordan spare penger for høyest avkastning og hva man bør tenke på når det kommer til skatt, forsikringer og så videre. Denne boken har fått gode tilbakemeldinger fordi den er enkel å forstå.

Privatøkonomi av Rune Pedersen

Til sist skal vi også ta med boken Privatøkonomi, som er skrevet av Rune Pedersen. Denne boken har allerede et par tiår på baken men har naturligvis blitt omskrevet og redigert for den moderne verden. Denne boken skiller seg ikke så mye ut fra de allerede tre nevnte – det er ting som sparing, skatt, arv, pensjon, forsikringer, boliglån og så videre som blir tatt opp her. Mer eller mindre alle de sentrale delene av en privatøkonomi, og boken har ikke noe spesielt høyt nivå slik at den passer både for de som allerede kan litt om økonomi og for de som er helt blanke. Kanskje vil de nevnte begrepene oppleves som en lek etter å ha lest denne boken!